Παρασκευή, 10 Ιουνίου 2016

Τα μάτια μας ...14 (Σωτήρης Πλαΐνης - Τζούλια Λαρετζάκη)

Για τη βασικότερη των αισθήσεων, την όραση και τα μάτια μας, μας μίλησαν σήμερα ο κ. Σωτήρης Πλαΐνης, μπαμπάς της Ίριδάς μας, (MSc, PhD, FBCLA Ινστιτούτο Οπτικής και Όρασης - Πανεπιστήµιο Κρήτης, Επίτιµος Λέκτορας – University of Manchester) και η κ. Τζούλια Λαρετζάκη, Φυσικός (κάτοχος του Μεταπτυχιακού Προγράμματος Σπουδών "Οπτική και Όραση"). 

Μέσα από την πολύ ζωντανή παρουσίασή τους, μας εξήγησαν τη λειτουργία της όρασης, τον τρόπο που ο εγκέφαλός μας αναλύει τα οπτικά ερεθίσματα, τον ρόλο του ματιού και των επιμέρους μερών του. 

Έτσι, μάθαμε για τη λειτουργία της ίριδας, στη μέση της οποίας υπάρχει μια μικρή οπή, η κόρη του ματιού. Η κόρη του ματιού στο αδύνατο φως διαστέλλεται (μεγαλώνει), ώστε να μπαίνει περισσότερο φως στο μάτι, ενώ στο έντονο φως συστέλλεται (μικραίνει), για να μπαίνει στο μάτι λιγότερο φως. 

Μας παρουσίασαν ακόμα τα εξωτερικά προστατευτικά τμήματα των ματιών μας (βλέφαρα, βλεφαρίδες, φρύδια, δάκρυα). Επειδή το μάτι είναι πολύ ευαίσθητο όργανο, η φύση προνόησε για την προστασία του.
  • Τα βλέφαρα, με τις κινήσεις που κάνουν, και οι βλεφαρίδες εμποδίζουν ξένα σώματα, όπως σκόνη, μικρά έντομα κ. α., να εισχωρήσουν στο μάτι. 
  • Τα φρύδια εμποδίζουν τον ιδρώτα να πέφτει στα μάτια.
  • Τα δάκρυα περιέχουν μια ουσία που εμποδίζει τον πολλαπλασιασμό μικροβίων.

Μας μίλησαν επίσης για τα προβλήματα όρασης, τις οπτικές βλάβες και τους τρόπους με τους οποίους μπορούμε να φροντίζουμε τα μάτια μας! Τέλος μας εντυπωσίασαν με τα πειράματά τους! 


Τους ευχαριστούμε θερμά, για ακόμα μια φορά, καθώς και πέρυσι μας είχαν επισκεφθεί και με τον ίδιο ενθουσιασμό, σεβασμό και επαγγελματική συνείδηση μας είχαν μεταδώσει τη γνώση και την εμπειρία τους!