Πέμπτη, 26 Μαΐου 2016

Μικροί δημιουργοί - Μανόλης - Ανεμογεννήτρια

Στην ενότητα "Ενέργεια" της Μελέτης Περιβάλλοντος και ειδικότερα στο κεφάλαιο "Φύσα, αεράκι" μιλήσαμε για την αιολική ενέργεια και τα οφέλη της για το περιβάλλον, αφού μαζί με την ηλιακή και την υδραυλική ενέργεια ανήκουν στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, δηλαδή δεν εξαντλούνται ποτέ. 

Σήμερα ο Μανόλης μας, έφερε στην τάξη μας τη δική του ανεμογεννήτρια, για να μας δείξει πώς η αιολική ενέργεια μετατρέπεται σε κινητική και στη συνέχεια σε ηλεκτρική. Ο Μανόλης μας, μας εξήγησε με απλά λόγια τη λειτουργία της ανεμογεννήτριας και μας άφησε να πειραματιστούμε. Σε γενικές γραμμές, ο άνεμος περιστρέφει τα πτερύγια της ανεμογεννήτριας, τα οποία είναι συνδεδεμένα με έναν άξονα που περιστρέφεται. Ο άξονας αυτός περνάει μέσα από ένα κιβώτιο, όπου η ταχύτητα περιστροφής του αυξάνεται. Το κιβώτιο με τη σειρά του συνδέεται με μια τουρμπίνα, που κινεί τη γεννήτρια παραγωγής ηλεκτρικού ρεύματος, που στην περίπτωση της ανεμογεννήτριας του Μανόλη ανάβει το λαμπάκι.


Μάθαμε ακόμα πως στις πραγματικές ανεμογεννήτριες, αν η ένταση του ανέμου ενισχυθεί υπερβολικά, τότε η τουρμπίνα περιορίζει την περιστροφή των πτερυγίων με ένα φρένο που διαθέτει. Αυτό προστατεύει την ανεμογεννήτρια.

Η ανεμογεννήτρια του Μανόλη μας, σε λειτουργία!
video