Τρίτη, 17 Μαΐου 2016

Μικροί δημιουργοί - Αργυρή

Η Αργυρούλα μας έφερε στην τάξη μας φρεσκομαζεμένες πατάτες. Είχε βοηθήσει τον θείο της να τις μαζέψουν και  μας περιέγραψε την εμπειρία της. Μας είπε ότι σκάβεις με τη σκαλίδα και βγάζεις από το χώμα τις πατάτες που βρίσκεις. Είναι χρονοβόρα και κοπιαστική διαδικασία. Πρέπει να σκύβεις για να τις βγάλεις, να τις αφήσεις λίγο στο χωράφι να αεριστούν και μετά να τις βάλεις σε σακιά ή κοφίνια. Πρέπει ακόμη να διαχωρίσεις τις γερές από τις κομμένες πατάτες. Τις τελευταίες πρέπει να τις βάλεις σε άλλο κοφίνι για να καταναλωθούν πρώτες.

Βέβαια στις μέρες μας υπάρχουν ειδικά ρυμουλκούμενα μηχανήματα συγκομιδής της πατάτας, οι πατατοεξαγωγείς, όπως ονομάζονται, όμως αυτούς τους χρησιμοποιούν μόνο οι μεγαλοκαλλιεργητές. Ακόμα κι έτσι πρέπει αφού γίνει η εξαγωγή της πατάτας με το μηχάνημα να ακολουθηθεί η ίδια χειρωνακτική εργασία για την συγκομιδή και αποθήκευσή τους.

Η κυρία στο κενό της τηγάνισε τις πατάτες που έβγαλε με τα χεράκια της η Αργυρούλα και μας τις έφερε να τις δοκιμάσουμε. Η Αργυρούλα μας τις κέρασε και όλοι την ευχαριστήσαμε για αυτή τη γνωστική και γευστική εμπειρία, που μας χάρισε.


Μπορείτε να δείτε και το παρακάτω βίντεο για να καταλάβετε καλύτερα, πόσο δύσκολο ήταν αυτό που έκανε η Αργυρούλα μας, για να έχουμε εμείς αυτό το λαχταριστό πιάτο με τις ολόφρεσκιες και πεντανόστιμες πατατούλες!