Τρίτη, 24 Μαΐου 2016

Στα ίχνη της γραφής (17) - Βυζαντινά πρωτογράμματα σε πηλό

Σήμερα είχαμε την τιμή και τη χαρά να φιλοξενήσουμε στο σχολείο μας τον κύριο Γραμματικάκη Μανώλη ιδιοκτήτη του εργαστηρίου κεραμικής "Κέραμος" στο Φόδελε και την κ. Γκίκα Ρούλα, παππού και μητέρα της Μάγδας μας, αντίστοιχα, οι οποίοι πιστοί στην οικογενειακή παράδοση τεσσάρων γενεών, δραστηριοποιούνται στον τομέα της παραγωγής κεραμικών και της εκπαίδευσης.
Σήμερα κατέθεσαν στο σχολείο μας τη δημιουργικότητα, το ταλέντο, την εμπειρία, την αφοσίωσή τους στην παράδοση, αλλά και την πίστη τους στην καινοτομία, μα πάνω από όλα τον σεβασμό και την αγάπη τους στα παιδιά. Τους ευχαριστούμε πολύ!

Ο κύριος Μανώλης και η κυρία Ρούλα ανταποκρίθηκαν με προθυμία στο κάλεσμα και στην πρότασή μας για μια δημιουργία, που θα είχε σχέση με το πρόγραμμα "Στα ίχνη της γραφής", που εκπονούμε όλη τη χρονιά. Μάλιστα, παρά τη δυσκολία υλοποίησης της ιδέας μας, για δημιουργία του Πρωτογράμματος των παιδιών σε ένα πήλινο αγγείο, δεν μας αποθάρρυναν, αλλά έκαναν ό,τι μπορούσαν για να βοηθήσουν στην πραγμάτωσή της. 
Έφεραν όλα τα υλικά στο σχολείο μας και προετοίμασαν τα χρώματα, ενώ είχαν από πριν ετοιμάσει και ψήσει τις κούπες μας, ώστε μόλις χτύπησε το κουδούνι ήταν όλα έτοιμα και μας περίμεναν στην τάξη. 

Η κυρία Ρούλα ξεκίνησε με την ετοιμολογία της λέξης "αγειοπλαστική" και ο Μανόλης μας, μάς εντυπωσίασε, γνωρίζοντας ότι η λέξη προέρχεται από το ρήμα "αγγίζω"! Μας είπε ακόμα ότι πρέπει να στεγνώσει καλά ο πηλός και να ψηθεί, για να μην ιδρώνει το αγγείο. Μας έδειξε τον τρόπο που έπρεπε να κρατάμε την κούπα μας, για να ιχνογραφήσουμε το σχέδιό μας και τόνισε ότι τα λάθη με το μολύβι, δεν έχουν σημασία, καθώς όταν ψηθεί το αγγείο το μολύβι σβήνεται.

Αρχίσαμε λοιπόν να ιχνογραφούμε!Σειρά είχε η προσθήκη χρώματος στο σχέδιό μας! Η κ. Ρούλα μας εξήγησε ότι τα χρώματα προέρχονται από ρινίσματα μετάλλων, γιαυτό και κάθονται στον πυθμένα του δοχείου, όπου τα είχε ανακατέψει με νερό. Κάθε φορά λοιπόν έπρεπε να παίρνουμε χρώμα ανακατεύοντας με το πινέλο μας και να το στραγγίζουμε στο στόμιο του δοχείου, για να μην στάζει. Μας μίλησε για τη δημιουργία νέων χρωμάτων από τα βασικά χρώματα και μας επεσήμανε ότι για κάθε αλλαγή χρώματος, οφείλαμε να ξεπλύνουμε το πινέλο μας, για να μην έχουμε ανεπιθύμητα χρωματικά ατυχήματα.


Ξεκινήσαμε λοιπόν και παρόλο που δεν ήταν πολύ εύκολη διαδικασία, καθώς απαιτούσε πολύ σταθερό χέρι, νομίζω πως με τη βοήθεια του κυρίου Μανώλη και της κυρίας Ρούλας τα καταφέραμε καλά. Εσείς τι λέτε;


Έτοιμες για ψήσιμο και οι δημιουργίες μας! Ευχαριστούμε από καρδιάς κύριε Μανώλη, κυρία Ρούλα και Μάγδα μας. Κάνατε τόσα πολλά για μας και το σχολείο! Είμαστε ειλικρινά ευγνώμονες για όλα όσα μας προσφέρατε με ανιδιοτέλεια, μεράκι, κέφι και αγάπη!