Δευτέρα, 16 Μαΐου 2016

Στα ίχνη της Γραφής (16) - Τυπογραφία - Γραφομηχανή

Μετά τα βυζαντινά πρωτογράμματα έφτασε η στιγμή να γνωρίσουμε τον Γουτεμβέργιο και την τυπογραφία.

Ο Γουτεμβέργιος γεννήθηκε στο Μάιντς της Γερμανίας το 1397.

Περίπου στα 1430 εγκαταστάθηκε στο Στρασβούργο, όπου άρχισε να πειραματίζεται στη μεταλλουργία, και στα 1434 έκανε τα πρώτα του βήματα στην τυπογραφία.
Για το τυπογραφικό του πιεστήριο, ο Γουτεμβέργιος χρησιμοποίησε τη βασική δομή του πιεστηρίου σταφυλιών, προσθέτοντας χαρακτηριστικά από υφαντουργικές μηχανές και από τα χειροκίνητα πιεστήρια που χρησιμοποιούσαν κατασκευαστές χαρτιού και βιβλιοδέτες.

Η τυπογραφία εξελίχθηκε περισσότερο στη Γερμανία. Μέχρι το 1500 υπήρχαν τυπογραφεία σε 200 τουλάχιστον πόλεις και είχαν τυπωθεί 30.000 περίπου συγγράμματα.
Στην Ιταλία η τυπογραφία έφτασε το 1464, όταν δύο από τους συνεργάτες του Γουτεμβέργιου, οι Σβανχάϊμ και Πάνναρτς εγκαταστάθηκαν εκεί.

Στη Γαλλία την τέχνη της τυπογραφίας τη δίδαξαν το 1469 τρεις Γερμανοί τεχνίτες, ο Μ. Φριμπούργκερ, ο Μ. Κραντς και ο Ο. Γκέριγκ, ενώ κατά τον 18ο αιώνα διακρίθηκαν οι Διδότοι. 
Στην Αγγλία το πρώτο τυπογραφείο άνοιξε στη Οξφόρδη το 1479. 
Στις Κάτω Χώρες διέπρεψαν στην Αμβέρσα οι Ελζεβίρ (1580-1700).Το πρώτο ελληνικό βιβλίο ήταν η «Γραμματική» του Κωνσταντίνου Λάσκαρη, που τυπώθηκε το 1476 στο Μιλάνο, με στοιχεία που χάραξε ο Αντώνης Δαμιλάς.

Η πρώτη απόπειρα δημιουργίας τυπογραφείου ελληνικής ιδιοκτησίας έγινε στον Χάνδακα της Κρήτης, το 1486. Το 1509 ο Ζαχαρίας Καλλιέργης συγκρότησε στη Βενετία το πρώτο ελληνικό τυπογραφείο.


Πηγή: Noesis http://goo.gl/lWhp1E


Αν θέλεις να πάρεις μια γεύση από την ιστορία της Τυπογραφίας στην Ελλάδα μπορείς να επισκεφθείς την ειδική σελίδα του Εθνικού Τυπογραφείου http://www.et.gr/index.php/ethinko-typografeio/history/printing-machinery

Το 1714, ο Άγγλος Χένρυ Μιλλ (Henry Mill) σχεδίασε μια συσκευή, που μπορούσε να δίνει γράμματα τυπογραφικού περίπου χαρακτήρα. Το 1828 ο Γουίλιαμ Όστιν Μπαρτ στο Ντιτρόιτ κατασκεύασε μια γραφομηχανή που την ονόμασε τυπογράφο. Ήταν όμως αρκετά αργή στο γράψιμο. Από τότε πέρασαν αρκετά χρόνια αναζητήσεων και μελετών μέχρι που το 1867 ο Κρίστοφερ Σολς (Christopher Latham Sholes) φτιάχνει μια αρκετά πρακτική μηχανή. Μέχρι τη δεκαετία του 1990 ήταν, μαζί με την αριθμομηχανή, το σημαντικότερο αντικείμενο στα γραφεία,στις υπηρεσίες ακόμα και για ιδιωτική χρήση π.χ. αλληλογραφία.

Εκείνη τη δεκαετία έμαθε και η κυρία να χρησιμοποιεί τη γραφομηχανή. Σήμερα την έφερε στο σχολείο και παρόλο που δεν είχε καινούργια κορδέλα και μελάνι γράψαμε τα ονόματά μας και λέξεις που μας άρεσαν για να δούμε και αυτόν τον τρόπο γραφής - τυπογραφίας. 
Δες επίσης πώς μπορεί κάποιος να γίνει ζωγράφος με μια γραφομηχανή!!!