Πέμπτη, 14 Απριλίου 2016

Μικροί δημιουργοί (3) - Ίριδα-Μαρίνα

Σήμερα δύο συμμαθήτριές μας, η Ίριδα και η Μαρίνα έφεραν στην τάξη μας εξαρτήματα που τους παραχώρησαν οι γονείς τους που είναι οπτικοί και μας έκαναν επίδειξη.

Πέρα από το γεγονός της εξαιρετικής παρουσίασής τους, οφείλω να τους αποδώσω τα εύσημα και θερμά συγχαρητήρια γιατί η ιδέα της συνεργασίας και της κοινής παρουσίασης ήταν δική τους. Λειτούργησαν με ομαδικό πνεύμα αλληλοσυμπλήρωσης, υποστηρίζοντας η μία την άλλη. 

Η Μαρίνα μέτρησε τη διακορική απόσταση μεταξύ των ματιών που διαφέρει από άνθρωπο σε άνθρωπο και η σωστή μέτρησή της είναι πολύ σημαντική για την κατασκευή των γυαλιών. 

Η Ίριδα μας παρουσίασε το ομοίωμα του ματιού και μας εξήγησε πως αλλάζει η όψη του, όταν δεν φροντίζουμε τα μάτια μας τοποθετώντας φακούς που προσομοίαζαν τις καταστροφές που υφίσταται.
Μας έδειξε ακόμη κάτι πολύ σπουδαίο, στο οποίο οι περισσότεροι δεν δίνουμε τη βαρύτητα που χρειάζεται. Έφερε έναν καδράκι, στο οποίο απεικονιζόταν ένας παπαγάλος. 

Η κύρια Ιωάννα επί το έργον της δοκιμής...
Ο παπαγάλος αυτός και τα χρώματά του ήταν διακριτά μόνο όταν οι φακοί των γυαλιών που φορέσαμε ήταν πολωτικοί (polarized). Μαζί με τη Μαρίνα, έδωσαν στα παιδιά τα ανάλογα γυαλιά, ώστε όλοι να αντιληφθούν βιωματικά το φαινόμενο.
Και η κυρία το ίδιο...

Μόνο ο φακός στη δεξιά εικόνα είναι πολωτικός. Στην αριστερή εικόνα ο παπαγάλος δε διακρίνεται καθόλου
Τα πολωτικά γυαλιά κόβουν το ανακλώμενο φως από τις οριζόντιες επιφάνειες, π.χ. άσφαλτος, άμμος, χιόνι, επιφάνεια της θάλασσας, μειώνοντας το θάμβος και αυξάνοντας την ευκρίνεια. Γενικότερα οι πολωτικοί φακοί μειώνουν το εκθαμβωτικό φως, τονίζουν τις λεπτομέρειες, αυξάνουν την αντίληψη του βάθους και ενισχύουν τη χρωματική αντίθεση, δίνοντας καθαρότερη εικόνα.
Ευχαριστούμε πολύ τις συμμαθήτριές μας και τους γονείς τους για την παραχώρηση των εργαλείων της δουλειάς τους για εκπαιδευτικούς σκοπούς.