Πέμπτη, 14 Απριλίου 2016

Μικροί δημιουργοί (2) - Χάρης

Την Τρίτη που μας πέρασε ήταν η σειρά του Χάρη μας να μας παρουσιάσει το σαρκοφάγο φυτό του, τη Διωναία
Ο Χάρης, άριστα ενημερωμένος, απάντησε με άνεση και σαφήνεια σε όλες τις ερωτήσεις μας για την φροντίδα του φυτού του και μας έκανε μια μικρή επίδειξη προσομοίωσης του τρόπου με τον οποίο το φυτό πιάνει μικρά έντομα για να τραφεί.
Παρόλο που στην αρχή οι συμμαθητές του ήταν πολύ επιφυλακτικοί λόγω άγνοιας για τα σαρκοφάγα φυτά και το είδος της τροφής τους, ο Χάρης με την άνεση της εμπειρίας και τις γνώσεις του, κατάφερε να διασκεδάσει τους φόβους τους και να τους συστήσει ένα διαφορετικό είδος φυτού, που δεν επιλέγει κάποιος εύκολα για αγορά και φροντίδα.

Η Διωναία η μυγοφάγος (Dionaea miscipula) είναι φυτό της Βόρειας Αμερικής με δίλοβα φύλλα που περιβάλλονται από αγκάθια και ιδιαίτερα ευαίσθητες τρίχες στην εσωτερική τους επιφάνεια. Όταν το έντομο επικαθίσει στις ευαίσθητες τρίχες των εύοσμων φύλλων, οι δύο λοβοί κλείνουν απότομα, εγκλωβίζοντάς το. Ο μηχανισμός του κλεισίματος ενεργοποιείται από τρεις ίνες που υπάρχουν στο εσωτερικό των λοβών. Μία ή δύο από αυτές τις ίνες πρέπει να ερεθιστούν δύο φορές τουλάχιστον προκειμένου να λειτουργήσει ο μηχανισμός σύλληψης. Η "πρόνοια" αυτή προστατεύει το φυτό από το να παγιδεύει άλλα υγρά ή στερά σώματα (σταγόνες νερού, μικρές πέτρες κ.ά.). Το έντομο που συλλαμβάνεται αποσυντίθεται με ένζυμα που εκκρίνονται από ειδικές αδενώδεις τρίχες στην εσωτερική επιφάνεια των λοβών και τα συστατικά του απορροφώνται μετά από μία ή δύο εβδομάδες.