Τετάρτη, 20 Απριλίου 2016

Το Αστεροσκοπείο Αθηνών στο 17ο Δ.Σ. Ηρακλείου


Σήμερα περάσαμε μια ξεχωριστή μέρα στον χώρο του σχολείου μας. Φιλοξενήσαμε τον κύριο Μαζαράκη Νίκο από το Αστεροσκοπείο Αθηνών, ο οποίος με διαδραστικό και βιωματικό τρόπο μας παρουσίασε το εκπαιδευτικό πρόγραμμα "Τα παιδία...βρέχει". Με απλό και κατανοητό, ακόμη και σε τόσο μικρές ηλικίες, λόγο και τρόπο εξήγησε δυσνόητες έννοιες φυσικής με τη βοήθεια παραστατικών εικόνων, βίντεο και συμμετοχή των παιδιών σε εντυπωσιακές προσομοιώσεις καιρικών φαινομένων. Στο τέλος χάρισε σε όλα τα παιδιά τα υλικά για την κατασκευή ενός ανεμόμετρου και τον άτλαντα των νεφών για το δωμάτιό τους.

Αρχικά μας έδειξε το τεράστιο τηλεσκόπιο που μπορεί κάποιος να δει όταν επισκεφθεί το Αστεροσκοπείο στην  Αθήνα και μας εξήγησε ότι στις υπηρεσίες του Αστεροσκοπείου συγκαταλέγονται οι ανακοινώσεις σεισμών και η πρόγνωση καιρού. Περισσότερες πληροφορίες για το Αστεροσκοπείο Αθηνών μπορείτε να βρείτε στη σελίδα του: http://www.noa.gr/index.php?lang=el


Μέσα από στοχευμένες ερωτήσεις ανίχνευσε τις αντιλήψεις των παιδιών για τη ζωτική σημασία του ήλιου στη ζωή μας,  την ατμόσφαιρα και τη δημιουργία των καιρικών φαινομένων και παρουσίασε τις σημαντικότερες κατηγορίες νεφών (που όπως είδαμε κι εμείς πρόσφατα στη Μελέτη Περιβάλλοντος αποτελούνται από νερό) και τον ρόλο του κύκλου του νερού. Μας έδειξε επίσης πώς μπορούμε να γίνουμε και οι ίδιοι μετεωρολόγοι και να κάνουμε πρόγνωση του καιρού, "διαβάζοντας" τα σύννεφα, όπως έκαναν και παλιότερα οι άνθρωποι.


Με τη βοήθεια ενός πρίσματος και της Ίριδάς μας δημιούργησε ένα ουράνιο τόξο στην οροφή του σχολείου μας,

ενώ με τη βοήθεια του Μάνου και της Νεφέλης μας, μάς παρουσίασε σε προσομοίωση το φαινόμενο της καταιγίδας. Χρησιμοποιώντας δύο συγκοινωνούντα μπουκάλια, εξήγησε με απλό τρόπο πώς η πίεση του αέρα εξισορροπεί τη βαρύτητα και εμποδίζει το νερό να χυθεί από το ένα μπουκάλι στο άλλο. Μια γρήγορη περιστροφή των μπουκαλιών αναγκάζει τον αέρα να μετακινηθεί προς τα πάνω με αποτέλεσμα τη ορμητική ροή του νερού από το πάνω μπουκάλι προς τα κάτω. Κάπως έτσι δημιουργούνται και οι πραγματικές καταιγίδες.

Επεσήμανε ιδιαίτερα το γεγονός ότι όταν υπάρχει καταιγίδα και βρισκόμαστε σε ανοιχτό εξωτερικό χώρο, πρέπει να σκύψουμε βάζοντας τα χέρια μας πάνω στο κεφάλι μας και να ακουμπάμε στο έδαφος μόνο τις μύτες των ποδιών μας. Αυτή είναι η μοναδική στάση του σώματός μας που μπορεί να μας προστατεύσει από έναν κεραυνό. Ο Ηρακλής μας ήταν πολύ παραστατικός!

Με βοηθό τη Χρύσα μας, μάς έδειξε επίσης μια προσομοίωση σύννεφου, βάζοντας λευκό οινόπνευμα σε ένα μπουκάλι, και δημιουργώντας πίεση στο εσωτερικό του, διοχετεύοντας αέρα με μια τρόμπα. Σταματώντας την παροχή, ο συμπιεσμένος αέρας δημιούργησε το θόλωμα του μπουκαλιού, δίνοντας την ψευδαίσθηση του λευκού.

Στη συνέχεια ο κ. Μαζαράκης μας έδωσε σημαντικές πληροφορίες για τους μετεωρολογικούς σταθμούς και τα μετεωρολογικά μπαλόνια (τεράστια μπαλόνια φουσκωμένα με ήλιο ή υδρογόνο και εξοπλισμένα με ειδικά όργανα μέτρησης) που φτάνουν σε μεγάλα ύψη και μέχρι να σκάσουν και να πέσουν πάλι στη γη δίνουν σημαντικές πληροφορίες στους επιστήμονες για τον καιρό. Μας ενημέρωσε ότι στο αεροδρόμιο Ηρακλείου κάθε μέρα στις 15.00 το μεσημέρι και στις 3.00 τα μεσάνυχτα γίνονται "απελευθερώσεις" τέτοιων μετεωρολογικών μπαλονιών. 
Μας έδειξε και το ακόλουθο εντυπωσιακό βίντεο:
Τέλος, μας εντυπωσίασε με την κατασκευή  και απογείωση ενός προσομοιωτή μετεωρολογικού μπαλονιού στην αυλή του σχολείου μας!


Φεύγοντας, μας χάρισε τον άτλαντα των νεφών και το ανεμόμετρο, του οποίου την κατασκευή ολοκληρώσαμε στην τάξη μας και παίξαμε, διασκεδάζοντας πολύ.


Ευχαριστούμε πολύ τον κ. Μαζαράκη για την εξαιρετική παρουσίασή του!