Κυριακή, 10 Απριλίου 2016

Μικροί δημιουργοί στην τάξη μας (1) - Μανόλης

Ο Μανόλης μας, που όταν μεγαλώσει θέλει να γίνει χημικός επιστήμονας, έφερε στην τάξη μας τους δοκιμαστικούς σωλήνες του και με απόλυτα επιστημονικό τρόπο και  άρτιο επιστημονικό λόγο μας εξήγησε πώς ο δείκτης κόκκινου λάχανου, που είχε ετοιμάσει από το σπίτι του, μας βοηθάει να διαπιστώσουμε αν ένα υγρό περιέχει οξύ ή βάση.
Στη χημεία, όπως θα μάθουμε αναλυτικότερα στην Στ' τάξη, υπάρχουν τρεις σημαντικές κατηγορίες ουσιών, τα οξέα, οι βάσεις και τα άλατα. Οι ουσίες αυτές χρησιμοποιούνται σε παρασκευάσματα οικιακού νοικοκυριού, φάρμακα και φυτοφάρμακα.
Οι δείκτες είναι ουσίες που αλλάζουν χρώμα όταν έρθουν σε επαφή με οξέα ή βάσεις. Ο δείκτης κόκκινου λάχανου, που είχε ετοιμάσει ο Μανόλης μας, έχει χρώμα μοβ. Όταν έρθει σε επαφή με το οξύ γίνεται το υγρό κόκκινο, ενώ όταν έρθει σε επαφή με τη βάση το υγρό γίνεται πράσινο.
Εκτός από τις αλλαγές χρώματος στα υγρά, ο Μανόλης μας προχώρησε ακόμα περισσότερο το πείραμά του, δείχνοντάς μας πώς το οξύ μπορεί να εξουδετερώσει τη βάση και το αντίστροφο. Τα χρώματα των υγρών διαφοροποιήθηκαν ξανά και εμείς μάθαμε ότι οι ουσίες που παράγονται από αυτή τη εξουδετέρωση ονομάζονται άλατα.