Κυριακή, 20 Μαρτίου 2016

“Διαθλαστικά σφάλματα του οφθαλμού. Σύγχρονες αντιλήψεις και τρόποι αντιμετώπισης τους στην παιδική ηλικία” - Ομιλία του κ. Σωτήρη Πλαΐνη στο σχολείο μας

Την προσεχή Τετάρτη 23 - 3 - 2016 και ώρα 19.30 θα πραγματοποιηθεί στην αίθουσα πολλαπλών εκδηλώσεων του σχολείου μας, ομιλία του κ. Σωτήρη Πλαΐνη με θέμα:“Διαθλαστικά σφάλματα του οφθαλμού. Σύγχρονες αντιλήψεις και τρόποι αντιμετώπισης τους στην παιδική ηλικία”
Ο κύριος Πλαΐνης, εκτός από μπαμπάς της Ίριδάς μας, είναι Ερευνητής των Επιστημών της Όρασης. Είναι επιστημονικός συνεργάτης του Ινστιτούτου Οπτικής και Όρασης στο Πανεπιστήμιο Κρήτης και Επίτιμος Λέκτορας στη Σχολή Επιστημών Υγείας στο Πανεπιστήμιο Μάντσεστερ του Ηνωμένου Βασιλείου. Αποτελεί ιδρυτικό μέλος των διατμηματικών προγραμμάτων μεταπτυχιακών σπουδών "Οπτική και Όραση" και "Εγκέφαλος & Νους” της Ιατρικής Σχολής στο Πανεπιστημίου Κρήτης και έχει περισσότερες από 50 δημοσιεύσεις σε διεθνή έγκριτα επιστημονικά περιοδικά.

Μια μικρή γεύση της εισήγησης μπορείτε να πάρετε από την περίληψη της ομιλίας του:
“Είναι αναμφισβήτητο ότι η όραση αποτελεί τη σημαντικότερη από τις αισθήσεις μια και μέσω αυτής διεκπεραιώνεται η αντίληψη των περισσότερων ερεθισμάτων γύρω μας. Το οπτικό σύστημα λειτουργεί στη μέγιστη δυνατή απόδοσή του μόνο όταν εξασφαλίζεται μια ευκρινή εικόνα στον αμφιβληστροειδή, τον φωτοευαίσθητο χιτώνα του οφθαλμού. Για αυτό και η ποιότητα της όρασης περιορίζεται όταν τα οπτικά μέσα του οφθαλμού διαφέρουν από «τον κανόνα», όταν για παράδειγμα παρουσιάζεται μεγαλύτερο (μυωπία) ή μικρότερο (υπερμετρωπία) αξονικό μήκος από το «φυσιολογικό» εμμετρωπικό οφθαλμό. Υπολογίζεται πως περίπου ένα δισεκατομμύριο άνθρωποι σε όλο τον κόσμο έχουν μυωπία, υπερμετρωπία ή αστιγματισμό με τον αριθμό να αυξάνεται σε 2.3 δισεκατομμύρια αν συνυπολογίσουμε και την πρεσβυωπία. Μάλιστα, πρόσφατοι υπολογισμοί αναφέρουν ότι το ήμισυ του παγκόσμιου πληθυσμού (περίπου πέντε δισεκατομμύρια) θα είναι μυωπικός το 2050 αν οι σημερινές τάσεις συνεχιστούν. Λόγω του αυξημένου επιπολασμού της μυωπίας σε πολλές γεωγραφικές περιοχές του σύγχρονου κόσμου, συμπεριλαμβανομένης και της χώρας μας, μεγάλες ερευνητικές προσπάθειες γίνονται τα τελευταία χρόνια για την κατανόηση των αιτιογενών παραγόντων στην εξέλιξη της μυωπίας. Σήμερα υπάρχουν μέθοδοι πρώιμης αντιμετώπισης και επιβράδυνσης της μυωπίας μέσω εξατομικευμένων φακών επαφής.”