Δευτέρα, 14 Μαρτίου 2016

Καθαρά Δευτέρα - Χαρταετός

Χαρταετός - λέξη  γεμάτη πολύχρωμες εικόνες, εκείνες του χαρταετού, της φύσης και του ουρανού. Λέξη γεμάτη ήχους, εκείνες του θροΐσματος της ουράς και της  φωνής του "αμόλα καλούμπα" να
κυριαρχεί στα ηχεία της καρδιάς κάθε Καθαροδευτέρα. Λέξη γεμάτη από την αίσθηση της ελευθερίας, των κατακόκκινων μάγουλων και των ανεβασμένων παλμών από το τρέξιμο και την αγωνία για το ποιος αετός θα καταφέρει να φτάσει πιο ψηλά.

Οι χαρταετοί σε έργα τέχνης από το 5ο Νηπιαγωγείο Σερρών. Ακούγεται το ορχηστρικό κομμάτι του Μίκη Θεοδωράκη "Χαρταετοί"

Ήταν ένα μικρό χαρτάκι
Συγγραφή-εικονογράφηση: Αντιγόνη Παρούση- Αλέξης Κυριτσόπουλος
Εκδόσεις: Ελληνικά Γράμματα

Ήταν ένα μικρό χαρτάκι…που όπως κάθε τι μικρό προβληματιζόταν και έψαχνε να βρει τι θα γίνει όταν μεγαλώσει! Και όπως σοφά λέει το ρητό “Ρωτώντας πας στην πόλη” έτσι και αυτό ξεκίνησε την αναζήτησή του ρωτώντας… 
Ξεκίνησε από τους κοντινούς του. Τη μαμά, τον μπαμπά, τη δασκάλα, τον παππού, τη γιαγιά…
-Χαρτοπετσέτα να γίνεις, να στολίζεις το τραπέζι, απάντησε η μαμά.
-Χαρτόκουτο παιδί μου, είναι το μέλλον, του είπε ο μπαμπάς.
-Χαρτοφάκελος, θα σε γεμίζουν σημειώσεις, αποδείξεις, λογαριασμούς και έτσι θα φανείς χρήσιμος στην κοινωνία, πρότεινε η δασκάλα.
-Χαρτοφάκελος αλληλογραφίας, έτσι θα γνωρίσεις τον κόσμο, απάντησε η γιαγιά.
-Αν ήμουν νέος, πάλι στυπόχαρτο θα επέλεγα να γίνω, με σιγουριά του είπε ο παππούς!
Καμιά απάντηση δεν το ικανοποίησε όμως, και έτσι συνέχισε την αναζήτηση… Βγήκε παραέξω και άρχισε να εξετάζει περισσότερες επιλογές. Χαρτί κουζίνας, τραπουλόχαρτο, χαρτοσακούλα, φύλλο χαρτί, γυαλόχαρτο. Και εδώ τα ίδια. Τίποτα από όλα αυτά δεν του ταίριαζε. Τίποτα δεν θα το ικανοποιούσε.
Ώσπου μια νύχτα αποφάσισε να κάνει το αυτονόητο, να κλείσει τα μάτια του και να ονειρευτεί. Και όπως κάθε σωστό χαρτάκι, έτσι και αυτό,  μέσα από το όνειρό του βρήκε αυτό που πραγματικά ήθελε να γίνει. Ένα πεφταστέρι μονάχα χρειάστηκε, για να το βοηθήσει να πραγματοποιήσει το όνειρό του. Και το βοήθησε, του έδωσε την ώθηση που χρειαζόταν για να ανέβει ψηλά, για να γίνει…
(πηγή:http://www.elniplex.com)

Αν έχεις περιέργεια για το τι έγινε τελικά το μικρό χαρτάκι, διάβασε την ηχοιστορία "Συναυλία από χαρτί" διασκευή της Μαρίας Αργυρίου, που περιλαμβάνεται στο βιβλίο της Μουσικής της Α΄- Β΄ Δημοτικού στις σελίδες 40-41.

Για να μάθεις περισσότερα για το έθιμο του χαρταετού και να φτιάξεις δύο παζλ με θέμα τον χαρταετό δες το ιστολόγιο "Μαθητούδια ...μαθητάρες" του 16ου Δ.Σ. Ηρακλείου. Τα παζλ δημιούργησε  η συνάδελφος Λιοντάκη Κατερίνα!

Μπορείς επίσης να μάθεις τα πάντα για τους χαρταετούς από το περιοδικό Φιλαναγνωσίας "Bookbook.gr"

(πηγή: η ιστοσελίδα του 43ου Δ.Σ. Ηρακλείου που επιμελείται η συνάδελφος Ελευθερία Καλούδη!