Σάββατο, 13 Φεβρουαρίου 2016

Στα ίχνη της γραφής (11) - Κατασκευάζοντας αιγυπτιακές δέλτος, μινωικές σφραγίδες και τον δίσκο της Φαιστού

Η δέλτος είναι ένα είδος πινακίδας που χρησιμοποιούσαν οι Αιγύπτιοι για να γράψουν το όνομα του Φαραώ και βασιλικών  αξιωματούχων, στα ιερογλυφικά φυσικά. Έχει σχεδόν ορθογώνιο σχήμα με στρογγυλεμένες γωνίες και περιβάλλεται από ένα τυλιγμένο σκοινί σαν θηλιά με έναν κόμπο στη μια του άκρη. Επειδή τα ιερογλυφικά γράφονται προς κάθε κατεύθυνση, ο κόμπος της δέλτου δηλώνει το τέλος της λέξης, βρίσκεται δηλαδή μετά το τελευταίο γράμμα. Το πλαίσιο αυτό, που περιελάμβανε το όνομα, ήταν ιερό και οι Αιγύπτιοι θεωρούσαν ότι προστάτευε τον Φαραώ από κάθε κακό.

Γράψαμε λοιπόν κι εμείς τα ονόματά μας στα ιερογλυφικά και φτιάξαμε τις δικές μας δέλτος. Αν είστε πολύ προσεκτικοί θα δείτε ότι η κυρία έκανε σε δύο από αυτές λάθος και κόλλησε τον κόμπο στην αρχή και όχι στο τέλος της λέξης. Και αν είστε πολύ επιεικείς επίσης, θα της συγχωρήσετε αυτή την απροσεξία! Δεν ήταν και εύκολη υπόθεση και ευτυχώς που η κ. Μαρία Σαββάκη ήταν όπως πάντα πρόθυμη και βοήθησε με τη γνωστή της καλαισθησία και επιδεξιότητα στην ολοκλήρωση των δέλτος μας. 
Αν θέλετε να αποκρυπτογραφήσετε τα ονόματά μας, συμβουλευτείτε τον παρακάτω πίνακα με την αντιστοιχία του ελληνικού αλφάβητου με τα ιερογλυφικά.

Παράλληλα με την κατασκευή των δέλτος ολοκληρώσαμε και τις μινωικές σφραγίδες μας. Αφού ο πηλός είχε πια στεγνώσει τους περάσαμε κορδόνι. Είναι πλέον έτοιμες να κρεμαστούν στο λαιμό μας, όπως μάθαμε ότι έκαναν και οι Μινωίτες.Και οι  δίσκοι της Φαιστού που φτιάξαμε!
Πηγή: Εκπαιδευτικό Υλικό "Στα ίχνη της γραφής" - Προτάσεις για δραστηριότητες