Δευτέρα, 22 Φεβρουαρίου 2016

Στα ίχνη της γραφής (12) - Επίσκεψη στο Αρχαιολογικό Μουσείο Ηρακλείου

Στα πλαίσια του προγράμματος "Στα ίχνη της γραφής" από τη μια και της ενότητας της Γλώσσας "Μες στο μουσείο"  από την άλλη, επισκεφθήκαμε σήμερα το Αρχαιολογικό Μουσείο Ηρακλείου, ένα από τα πιο μεγάλα και αξιόλογα μουσεία στην Ελλάδα και ένα από τα σημαντικότερα στην Ευρώπη. Τα εκθέματά του περιλαμβάνουν αντιπροσωπευτικά δείγματα από όλες τις περιόδους της κρητικής προϊστορίας και ιστορίας, που καλύπτουν περίπου 5.500 χρόνια, από τη νεολιθική εποχή μέχρι τους ρωμαϊκούς χρόνους. 
Κυρίαρχη θέση στις συλλογές του, κατέχουν τα μοναδικά αριστουργήματα της μινωικής τέχνης, την οποία μπορεί κανείς να θαυμάσει σε όλη της την εξέλιξη. Η συλλογή με τις μινωικές αρχαιότητες είναι η σημαντικότερη στον κόσμο και το μουσείο δίκαια θεωρείται το κατ' εξοχήν μουσείο του μινωικού πολιτισμού.
Θαυμάσαμε λοιπόν κι εμείς σήμερα τα μοναδικά ευρήματα από την καθημερινή ζωή των προγόνων μας και σταθήκαμε ιδιαίτερα στον δίσκο της Φαιστού, στις επιγραφές σε Γραμμική Α', στους σφραγιδόλιθους, στο δαχτυλίδι του Μίνωα, στις τοιχογραφίες! Ιδιαίτερη εντύπωση μας έκαναν οι διπλοί πέλεκεις, τα σκεύη και η εντυπωσιακή διακόσμησή τους, η ξύλινη μικρογραφία του παλατιού και τα υπέροχα κοσμήματα!
Συνοδοί στην περιήγησή μας στην καθημερινότητα των Μινωιτών ήταν οι κυρίες Αναγνωστάκη Ιωάννα και Σαββάκη Μαρία, οι οποίες εκτός από την πολύτιμη βοήθειά τους, απαθανάτισαν και όλες τις στιγμές μας με τον φακό τους. Τις ευχαριστούμε για άλλη μια φορά θερμά!