Τετάρτη, 27 Ιανουαρίου 2016

Στα ίχνη της γραφής (9) - Σφραγίζουμε και τρώμε μινωικά

Σήμερα είχαμε την τιμή και τη χαρά να έχουμε κοντά μας τον Σχολικό Σύμβουλο της 1ης Περιφέρειας Π/θμιας Εκπ/σης Νομού Ηρακλείου κ. Σιφακάκη Πολυχρόνη. Ο κύριος Σιφακάκης μας είχε ενημερώσει στην έναρξη του σχολικού έτους για το εκπαιδευτικό πρόγραμμα "Στα ίχνη της γραφής" και είχε προμηθεύσει το σχολείο μας με τον φάκελο του εκπαιδευτικού υλικού. Του οφείλουμε ένα μεγάλο ευχαριστώ για την υλική και ηθική του υποστήριξη κατά την υλοποίηση, αλλά κυρίως γιατί το πρόγραμμα αποδείχθηκε πέραν των αρχικών προσδοκιών μας, ενδιαφέρον και ευχάριστο, τόσο για εμάς τις εκπαιδευτικούς, όσο και για τα παιδιά!
Αναλύσαμε τις μέχρι στιγμής δράσεις μας και σταθήκαμε περισσότερο στην παρούσα φάση που αφορά στη σφραδιγογλυφία και στη μινωική διατροφή. Ακούσαμε την περιπετειώδη ιστορία του δαχτυλιδιού του Μίνωα μέχρι την κατάληξή του στο Αρχαιολογικό Μουσείο από την κυρία Σίσσυ και παίξαμε το διαδραστικό παιχνίδι του ΦΩΤΟΔΕΝΤΡΟΥ: "Το σφραγιστικό δαχτυλίδι του Μίνωα".
Γίναμε κι εμείς σφραδιδογλύφοι και κατασκευάσαμε με μαλακό πηλό τις προσωπικές μας σφραγίδες. Περιμένουμε με αγωνία να στεγνώσουν για να τις χρησιμοποιήσουμε.
Φυσικά, όπως λέει και η παροιμία "νηστικό αρκούδι δε χορεύει", για αυτό και η ...μαγείρισσα του ανακτόρου... ετοίμασε για τους μικρούς επιδέξιους τεχνίτες ένα μινωικό έδεσμα και συγκεκριμένα τηγανίτες με μέλι. Όπως μαθαίνουμε, τώρα που ασχολούμαστε με τη μινωική διατροφή, αποτελούσε, μαζί με τα φρούτα το επιδόρπιο των Μινωιτών.
Αν θέλετε να μάθετε τη συνταγή πρέπει να την ανακαλύψετε αποδελτιώνοντας τη.... με τη βοήθεια των συλλαβογραμμάτων της Γραμμικής Β'.
Καλή επιτυχία και καλή όρεξη!!!