Πέμπτη, 21 Ιανουαρίου 2016

ΠΡΟΣΟΧΗ! Τι λέει εκεί; (1)

Σε αυτή την ενότητα θα μάθουμε:
  • Να βρίσκουμε πληροφορίες από πινακίδες, ανακοινώσεις, μικρές αγγελίες και αφίσες.
  • Να φτιάχνουμε και εμείς μικρές αγγελίες και αφίσες.
  • Τι είναι τα ακρωνύμια.
  • Να ξεχωρίζουμε το οριστικό άρθρο από το αόριστο άρθρο.
  • Κάποιες λέξεις που έχουν όμοια σύμφωνα.
  • Να κλίνουμε τα αρσενικά ουσιαστικά σε –ης.
Στην παρουσίαση βλέπουμε αναλυτικά όλα τα γραμματικά φαινόμενα της ενότητας. (πηγή: http://emathisi.weebly.com/)


Στον προοργανωτή μιλήσαμε για τις πινακίδες, τις αφίσες και τις ανακοινώσεις και δώσαμε ξανά τα συνώνυμα της πινακίδας, ταμπέλα και επιγραφή. Συζητήσαμε την ανακοίνωση που διάβαζε η Γαλήνη και μιλήσαμε  για το λαογραφικό μουσείο. Στα παιδιά δεν ήταν πολύ ξεκάθαρο το τι είναι και τι περιέχει ένα λαογραφικό μουσείο. Έτσι είδαμε την παρουσίαση του λαογραφικού μουσείου Βαϊνιάς στην Ιεράπετρα.
Η κυρία Ιωάννα μας είπε ότι και στο χωριό της, την Αγία Βαρβάρα, υπάρχει λαογραφικό μουσείο και υποσχέθηκε να μας φέρει φωτογραφίες από αυτό να τις δούμε όλοι μαζί. 

Στην "Ιστορία για το τσίρκο" αφιερώσαμε πολύ χρόνο. Μιλήσαμε για το τσίρκο και το γεγονός ότι παλιά συμπεριελάμβανε επιδείξεις με ζώα στο πρόγραμμά του. Με εξέπληξε ευχάριστα το γεγονός ότι τα παιδιά γνώριζαν ότι έχει απαγορευτεί με νόμο η παρουσία ζώων στο τσίρκο. Με αφορμή αυτό το γεγονός μιλήσαμε για τις συνθήκες αιχμαλωσίας των ζώων γενικότερα, τόσο σε ζωολογικούς κήπους όσο και σε πάρκα. 
Για να καταλάβουμε καλύτερα πως μπορεί να αισθάνονται τα ζώα έξω από το το φυσικό τους περιβάλλον είδαμε ένα επεισόδιο του "Παραμυθά". Το μήνυμα ότι τα ζώα αισθάνονται δυστυχισμένα και φυλακισμένα στον ζωολογικό κήπο και στο τσίρκο είναι διάχυτο σε όλη την ιστορία με ιδιαίτερη κορύφωση στο τέλος.

Συνεχίσαμε τη συζήτηση για το τσίρκο και η Μάγδα μας είπε ότι όταν μεγαλώσει θέλει να γίνει ακροβάτισσα. Με αφορμή την επιθυμία της μιλήσαμε για το "Τσίρκο του Ήλιου", το οποίο έχει μαγέψει εκατομμύρια ανθρώπους σε ολόκληρο τον κόσμο. Είναι η μετεξέλιξη του παραδοσιακού τσίρκου, δεν έχει ζώα και οι καλλιτέχνες οι οποίοι έχουν πολλαπλές δεξιότητες, είναι ολυμπιακοί ή εθνικοί αθλητές και περφόρμερ μαζί. Στη χώρα μας το Cirque du soleil  έδωσε την παράσταση Alegria που σημαίνει αγαλλίαση, χαρά και ψυχική ευφορία.