Τετάρτη, 9 Δεκεμβρίου 2015

The Hour of Code

Από τις 7 έως και τις 13 Δεκεμβρίου 2015 ο οργανισμός code.org οργανώνει την Ώρα του Κώδικα στα πλαίσια της «Εκπαιδευτικής Εβδομάδας της Επιστήμης των Υπολογιστών», με στόχο να ενεργοποιήσει εκατομμύρια ανθρώπους όλων των ηλικιών (κυρίως όμως, νέους, μαθητές/σπουδαστές) και να απομυθοποιήσει παγιωμένες αντιλήψεις γύρω από τον προγραμματισμό.
Η Ώρα του Κώδικα είναι ένα παγκόσμιο κίνημα το οποίο έχει προσεγγίσει εκατομμύρια μαθητές σε περισσότερες από 180 χώρες. Πρόκειται για μια ωριαία εισαγωγή στην επιστήμη των υπολογιστών, σχεδιασμένη έτσι ώστε να απομυθοποιήσει την έννοια «κώδικας» και να καταδείξει το γεγονός ότι καθένας μπορεί μάθει να διαβάζει, να χρησιμοποιεί και να δημιουργεί κώδικα, δηλαδή να προγραμματίζει.
Κάντε κλικ στις εικόνες για περισσότερες πληροφορίες.


Με αυτόν τον στόχο αποφασίσαμε κι εμείς φέτος να συμμετέχουμε στην παγκόσμια εκπαιδευτική δράση. Να μιλήσουμε για τους υπολογιστές και να σκεφτούμε, ότι είναι απλά μηχανήματα που μπορεί να δείχνουν έξυπνα, όμως στην πραγματικότητα εκτελούν τις εντολές που ο ανθρώπινος νους έχει επινοήσει. Να κατανοήσουμε ότι η καλή ή κακή χρήση τους πάλι στο ανθρώπινο χέρι είναι. Να λειτουργήσουμε σαν σκακιστές που πρέπει να οργανώσουν στο μυαλό τους τις κινήσεις πριν βάλουν τα πιόνια σε κίνηση. Και φυσικά να διασκεδάσουμε προγραμματίζοντας!
Αρχικά κάναμε παραδείγματα στην τάξη. Ζήτησα από τα παιδιά να με καθοδηγήσουν σωστά, ώστε να φτάσω σε συγκεκριμένο σημείο. Έτσι καταλάβαμε ότι η εντολή "προχώρησε μπροστά" δεν ήταν ούτε αρκετή ούτε σωστή, αφού θα με οδηγούσε σε εμπόδια, όπως ο τοίχος ή τα θρανία. Οι οδηγίες έπρεπε να γίνουν σαφέστερες, δηλαδή "προχώρησε τόσα βήματα μπροστά", "στρίψε αριστερά", "προχώρησε πάλι τόσα βήματα μπροστά" κ.λ.π.
Στο εργαστήριο υπολογιστών, εφαρμόσαμε όσα κατανοήσαμε στην τάξη, προσπαθώντας να δώσουμε τις σωστές εντολές κίνησης στον ήρωά μας. Ήρθαμε επίσης σε επαφή με την εντολή της επανάληψης κάτι που μας εξυπηρετούσε στο να μην γράφουμε μακροσκελή κώδικα. Προς το τέλος δυσκολευτήκαμε με την εντολή "εάν...τότε". Όμως θεωρώ ότι είναι πραγματικά πολύ δύσκολο να την κατανοήσουν και να την εφαρμόσουν παιδιά αυτής της ηλικίας. Παρόλα αυτά τα καταφέραμε να ολοκληρώσουμε όλοι την ώρα του κώδικα και να πάρουμε τα πιστοποιητικά μας.
Σήμερα με μεγάλη χαρά και περηφάνια τα κρατήσαμε και φωτογραφηθήκαμε στο εργαστήριο του σχολείου μας με τον εκπαιδευτικό Πληροφορικής κ. Αλεγκάκη Γιώργο. Τον ευχαριστούμε πολύ, γιατί χωρίς την πολύτιμη βοήθειά του δεν θα είχαμε καταφέρει να ολοκληρώσουμε την Ώρα του Κώδικα. Και του χρόνου!!!