Δευτέρα, 14 Δεκεμβρίου 2015

Το ταξίδι στη Χωχαρούπα - Ομαδικές συγγραφικές δράσεις

Μπορεί το ταξίδι των ηρώων του βιβλίου μας για τη Χωχαρούπα να ολοκληρώθηκε, το δικό μας όμως συγγραφικό ταξίδι μόλις άρχισε.
Μία από τις δραστηριότητες της ενότητας ζητάει να φτιάξουμε κι εμείς τα δικά μας στιχάκια. 
Ζήτησα λοιπόν από τα παιδιά να μου πουν λέξεις που τελειώνουν σε -όνι - ώνη. Φυσικά ακολούθησε καταιγισμός: μπαλόνι, χελιδόνι, κανόνι, αηδόνι, παγόνι, πεπόνι, σεντόνι, παντελόνι, κουπόνι, ζώνη.
Όλες αυτές τις λέξεις έπρεπε τώρα να τις ταιριάξουμε σε ένα αστείο ποίημα. Το αποτέλεσμα;

Το μικρό το χελιδόνι
που είχε για φτερά μπαλόνι
μπήκε μέσα στο κανόνι
ψάχνοντας για το αηδόνι.
Συνάντησε κι ένα πεπόνι
που φορούσε παντελόνι,
μίλησε και στο παγόνι
που κρατούσε μία ζώνη
τυλιγμένη σε σεντόνι
κι έκρυβε ένα κουπόνι.

Επίσης με αφορμή τα δομικά στοιχεία μιας ιστορίας (αρχή μέση, τέλος, ήρωες, τοποθεσία, πλοκή, κάτι ξεχωριστό) που συναντήσαμε στην προηγούμενη ενότητα γράψαμε και το δικό μας παραμύθι. Σκεφτήκαμε ήρωες, τους κατέγραψα στον πίνακα και μετά ψηφίσαμε. Οι ήρωες που πήραν τις περισσότερες ψήφους έγιναν και ο τίτλος της ιστορίας μας. Στη συνέχεια κάθε ομάδα ή κάθε ένας ατομικά σκεφτόταν μία πλοκή και αφού ψηφίζαμε την καλύτερη προχωρούσαμε. Ιδού λοιπόν η πρώτη μας συγγραφική απόπειρα:
Ο πειρατής και ο νάνος
Μια φορά κι έναν καιρό ήταν ένας πειρατής που έψαχνε έναν θησαυρό. Οι μύθοι λέγανε ότι ο θησαυρός ήταν ένας ολόχρυσος νάνος που κρατούσε ένα διαμάντι. 
Μια μέρα ο πειρατής πήρε τον παπαγάλο του και την πυξίδα του και ξεκίνησε με το πειρατικό του πλοίο για να βρει τον θησαυρό. Δυσκολεύτηκε πολύ να βρει το πειρατικό νησί. Πέρασε από τρικυμισμένες θάλασσες, πάλεψε με το μυθικό τέρας "Κήτος", μπλέχτηκε σε παγίδες και τέλος πέρασε τον πιο μεγάλο κι επικίνδυνο καταρράκτη. 
Τελικά ο πειρατής και ο παπαγάλος του κατάφεραν να φτάσουν στο πειρατικό νησί. Ύψωσαν την πειρατική σημαία και ξεκίνησαν την εξερεύνηση. 
Όταν πια είχαν κουραστεί να ψάχνουν και σκέφτονταν να τα παρατήσουν, εμφανίστηκε μπροστά τους ένας νάνος, που έπαιζε ένα μαγικό βιολί και τραγουδούσε ένα τραγούδι που τους οδήγησε στον θησαυρό. Πήραν τον χρυσό νάνο με το μεγάλο διαμάντι κι έφυγαν χαρούμενοι.

Όχι άσχημα για πρώτη φορά, έτσι δεν είναι;