Τετάρτη, 11 Νοεμβρίου 2015

Στα ίχνη της γραφής - Σουμέριοι(2)

Συνεχίζοντας την περιήγησή μας στην ιστορία της γραφής αφήνουμε τους προϊστορικούς ζωγράφους  και τις βραχογραφίες τους και φτάνουμε στους Σουμέριους, οι οποίοι μετά από χιλιάδες χρόνια δημιούργησαν γραφή που στην αρχή ήταν εικονογραφική. Στη συνέχεια όμως άλλαξαν το σχήμα των συμβόλων της γραφής τους και τα έκαναν πιο τριγωνικά σαν σφήνες. Γιαυτό και η γραφή αυτή ονομάστηκε σφηνοειδής. Τα πρώτα γραπτά κείμενα ανήκουν σε αυτόν τον λαό και θεωρούνται οι εφευρέτες της γραφής.

Κατοικούσαν στη Μεσοποταμία (περιοχή του σημερινού Ιράκ).

Συνέβαλαν αποφασιστικά στην εξέλιξη του πολιτισμού. Οργανώθηκαν σε πόλεις, ανακάλυψαν τον τροχό,  χρησιμοποίησαν τον άργιλο (πηλό)  για κατασκευή κτισμάτων και πήλινες πλάκες ως γραφική ύλη. Ανέπτυξαν εμπορικές σχέσεις με άλλους λαούς και φαίνεται ότι γνώριζαν τις τέσσερις βασικές πράξεις της αριθμητικής (πρόσθεση, αφαίρεση, πολλαπλασιασμό και διαίρεση).

Ζύγιζαν τα προϊόντα και μετρούσαν τη γη σε "σαρ", ενώ τα υγρά τα μετρούσαν σε "κα". Από την ανάγκη καταγραφής των προϊόντων για εμπορικούς και θρησκευτικούς λόγους γεννήθηκε η σφηνοειδής γραφή.

Οι  ιερείς χρειάζονταν μια μέθοδο με την οποία θα γνώριζαν ποιοι από τους γεωργούς είχαν φέρει τις ετήσιες εισφορές τους σε κριθάρι στο ναό  ή τι αφιερώματα είχαν προσφέρει στους θεούς.

Οι έμποροι  έπρεπε να καταγράφουν ποια τρόφιμα είχαν σταλεί στο εξωτερικό για ανταλλαγή. Πάνω σε σφαίρες από από πηλό χάραζαν ένα αριθμητικό σημάδι για να δείξουν την ποσότητα και δίπλα σχεδίαζαν την εικόνα για να δείξουν το είδος του εμπορεύματος.