Δευτέρα, 28 Σεπτεμβρίου 2015

Στον δρόμο για το σχολείο (5)

Στην τάξη σήμερα με αφορμή κάποιο σχόλιο αναρωτηθήκαμε για το αν μπορεί κάποιος να κάνει τον γύρο του κόσμου με αερόστατο. Έτσι δόθηκε η ευκαιρία να μιλήσουμε για τον Φιλέα Φογκ και τον πιστό του υπηρέτη τον Πασπαρτού, ήρωες του Ιουλίου Βερν, που αποφάσισαν να κάνουν τον γύρο του κόσμου χρησιμοποιώντας και αερόστατο και διάφορα άλλα μέσα μεταφοράς της εποχής. 
Πιο αναλυτικά η ιστορία:

Γύρω στο 1872, ο Φιλέας Φογκ  ένας πλούσιος και σχολαστικός Άγγλος τζέντλεμαν, ισχυρίστηκε, συζητώντας με τα μέλη της λέσχης στην οποία σύχναζε, ότι μπορεί να κάνει τον γύρο του κόσμου σε 80 μέρες. Τα υπόλοιπα μέλη της λέσχης αντέκρουσαν τα επιχειρήματά του και αμφισβήτησαν τα λόγια του. Εκείνος βάλθηκε να τους αποδείξει ότι έχει δίκιο, κάνοντας ο ίδιος τον γύρο του κόσμου. Στοιχημάτισε λοιπόν όλη του την περιουσία και επέστρεψε στο σπίτι του για να ετοιμαστεί για το ταξίδι. Ο υπηρέτης του Φογκ, ο Πασπαρτού  θα τον συνόδευε στο μεγάλο του ταξίδι που είχε ως πρώτο σταθμό τη Γαλλία. Την ίδια στιγμή κάποιος έκλεψε ένα μεγάλο χρηματικό ποσό από την τράπεζα της Αγγλίας και ο Φογκ αποτελούσε τον κύριο ύποπτο. Η Σκότλαντ Γιαρντ στέλνει τον επιθεωρητή Φιξ στα ίχνη του Φογκ προκειμένου να τον συλλάβει. Ανύποπτος ο Φογκ αναχωρεί μαζί με τον Πασπαρτού για το Παρίσι επιβαίνοντας σε αερόστατο, έχοντας πάντα ξοπίσω τους τον Φιξ. Οι τρεις άνδρες διασχίζουν τη μια ήπειρο μετά την άλλη, κάθε φορά με διαφορετικά μέσα συγκοινωνίας, ενώ ο Φογκ κατά τη διάρκεια του ταξιδιού ερωτεύεται την Ινδή πριγκίπισσα Αούντα.

Αν θέλεις να μάθεις περισσότερα για το ταξίδι του Φογκ, κάνε κλικ στην εικόνα. Πάτα το "είσοδος" και μετά πάτα το τρένο για δεις τα βασικότερα μεταφορικά μέσα που χρησιμοποίησε ο Φογκ στο ταξίδι του. Πάτα το τρένο ξανά για να μάθεις περισσότερα για τον σιδηρόδρομο που είναι και ο τίτλος του ποιήματος του Βασίλη Ρώτα στο βιβλίο μας.Συμπλήρωσε το σταυρόλεξο με τα μέσα μεταφοράς. Πάτησε στην εικόνα, ακολούθησε τις οδηγίες και συμπλήρωσε με κεφαλαία. Καλή επιτυχία! (Ψηφιακό σχολείο)